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Croix de Labrie

Presse 2018

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Thomas Boxberger :  95-97 Points

The Croix de Labrie is one of the emerging wines in Saint-Emilion. Axelle Courdurié and her husband Pierre put all the energy and passion to continuously improve their wine. Since the year 2018, Croix de Labrie has been certified organic, the loss due to mildew was a whopping 40%, the yield was 25 hl per hectare. The vines are on average 50 years old, harvested on 28 September. Part of the plantations are below Pavie, part of Saint-Laurent-des-Combes and the rest of the estate near Saint- Christophe-des-Bardes. The 2018er Croix de Labrie consists of 96% Merlot, 3% Cabernet Franc and 1% Cabernet Sauvignon (Prowein 90M, 7CS, 3CF), which is matured in 100% new Barrels and Tonneaux. Black, purple color. Dark berry, very fresh and deep in the scent. Grandiose depth in the mouth, with the striking freshness of the limestone plateau, intense and liqueur, dark berry and fresh, without overripe or clumsy sweetness. Deep and multi-faceted, enormously concentrated, long and racy, with fine Cabernet reflections in the rear and a grandiose pull on the palate. If you do not already know Croix de Labrie, you should try it soon!

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Paolo Basso :  95 Points

Joli nez expressif ou le fruité de baies des bois mûres se mêlent aux arômes d’épices douces, de cacao et de thé au jasmin Riche et puissant, il affiche une entrée en bouche assez flatteuse et séduisante par sa belle sucrosité Le milieu de bouche est très fin et élégant avec un style tout en dentelle, les tanins sont fermes et la finale de belle persistance (avec une pointe de sècheresse apportée par la jeunesse et la phase d’élevage) Vin qui exprime de l’élégance et de la classe tout en ayant une structure solide. 2025-2040.

Bettane & Desseauve : 93 Points

Ce cru expressif, au tannin enveloppant, produit aujourd’hui l’un des meilleurs vins du secteur Grande réussite pour ce cru à l’attaque ample et à la profondeur épicée, doté d’une jutosité de fruit qui irrigue parfaitement une finale montante bien construite.

Yves Beck

Yves Beck : 95-96 Points

Pourpre violacé Bouquet élégant, complexe et fin marqué par des notes crayeuses La fraîcheur et le fruit se révèlent également et je ressens des notes de menthe, de mûres et de réglisse Touche épicée Mise en bouche crémeuse et friande Le vin a de la densité, de la race et un très bel équilibre Les tannins sont denses et présentent un grain fin en fin de bouche, là où ils atteignent leur niveau maximal d’intensité Ils ont suffisamment de matière pour être de pair avec la tension calcaire La finale est fruitée, racée et juteuse Je pense que l’élevage a encore un ou deux éléments à régler quant à l’élégance de la fin de bouche mais globalement, Croix de Labrie 2018 est une très grande réussite. 2024-2038.

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Bernard Burtschy : 93-94 Points

La robe est grenat sombre avec un joli nez de fruits rouges Le vin est élégant avec de jolies notes de fruits rouges qui se retrouvent aussi en bouche, le vin possède de la densité, il est relativement tannique, un peu vanillé. Il est élaboré avec 96 % merlot, 3%cabernet-franc et 1 % cabernet-sauvignon et vendangé le 28 septembre avec u rendement de 20 hl/ha.

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Wine Advocate (Lisa Perrotti-Brown) : 92-94 Points

Axelle and Pierre Courdurié’s 50-year-old, 3.79-hectare vineyard consists of a mix of clay and limestone soils, a portion of which are in Saint-Christophe-des-Bardes and another portion of which are located at the foot of the Pavie slope in Saint-Émilion. 2018 yields were just 24 hectoliters per hectare after selection. Aging is to occur in 100% new oak barrels for an anticipated 18 months. The blend is 90% Merlot, 6% Cabernet Sauvignon and 4% Cabernet Franc and the wine has 14% alcohol. Deep purple-black colored, the 2018 Croix de Labrie gives up expressive baked black cherries, warm mulberries and plum preserves with kirsch and raspberry tart sparks plus hints of smoked meats, tar and dried herbs. Medium to full-bodied, the palate has lovely freshness and a chewy texture with bags of bright red and black fruit, finishing with an herbal lift.

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Antonio Galloni (Vinous) : 90-92

The 2018 Croix de Labrie is super-ripe, dense and concentrated. Inky, jammy red fruit, mocha and sweet spice develop in the glass. Unctuous and richly textured to the core, Croix de Labrie shows the riper side of the vintage off to great effect. This is an especially sumptuous, overt style, and yet all the elements are in the right place. Croix de Labrie is 90% Merlot, 6% Cabernet Sauvignon and 4% Cabernet Franc. Consulting winemakers Hubert de Boüard and Jean-Philippe Fort are a formidable duo here. Tasted two times.

Vert de Vin : 98-99 Points

Le nez est élégant, frais, fruité, envoutant et offre une belle complexité, une belle finesse de la texture/du grain ainsi qu’une très jolie délicatesse et puissance On y retrouve des notes de mûre de Boysen, de fruits bleus sauvages mûrs et plus légèrement de fraise des bois charnue associées à de fines touches de fleurs (violette, bleuet, une subtile pointe d’iris), à des pointes de tabac, à de fines pointes de réglisse mentholé ainsi qu’à de discrètes pointes d’épices et de poivre de Sichuan Un vin « multi-couche » qui demande du travail en verre pour se révéler. La bouche est fruitée, minérale, fraiche, équilibrée et offre une jolie définition/précision/finesse, de la gourmandise, un joli touché/texture, de la complexité, de la tension, une jolie finesse de la structure, de la puissance tout en finesse, un très joli fruit charnu/juteux, une trame minérale / finement acidulée ainsi qu’un joli grain fin et très discrètement serrée Très belle puissance tout en finesse En bouche ce vin exprime des notes de mûre charnue, de cassis charnu et plus légèrement de fruits bleus associées à des touches de bleuet, de chocolat, de caramélisation et à de très discrètes pointes de toasté. Très joli grain en fin de bouche/persistance. Bonne longueur et belle persistance. Présence de fines pointes de chocolat, de caramélisation et d’amande concassée sur la persistance.

James Suckling

James Suckling :  95-96 Points

This could be better than the excellent 2015. Very dense palate of currants, dark chocolate and hazelnuts. Full and velvety yet fresh with a firm texture. The center palate is really impressive. 90 per cent merlot, seven per cent cabernet sauvignon and three per cent cabernet franc.

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Jeb Dunnuck :  93-95 Points

I loved the 2018 Château Croix de Labrie, another terrific wine from winemaker Axelle Courdurié. Based on 90% Merlot and the rest Cabernet Franc and Cabernet Sauvignon, brought up in new oak, its deep purple color is followed by ripe, powerful notes of cassis, spice box, toasty oak, and earth. It has a great mid-palate, ripe, polished tannins, and a great finish, all making for a brilliant looking Saint-Émilion.

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Jeff Leve - The Wine Cellar Insider :   
94-96 Points

Black plum liqueur, clay, smoke, licorice and spice are all over the place. Concentrated and quite sexy, the wine is polished, sensuous velvety and stony. The fruit on the palate runs the gamut from black to blue to red. The wine shows more minerality and tension due to the inclusion of fruit from recently new vineyards on top of the plateau with asteries limestones. Made from 90% Merlot, 7% Cabernet Sauvignon and 3% Cabernet Sauvignon, it reached 14.2% alcohol. This is the second vintage for Hubert de Bouard as the consultant for Croix de Labrie.

Andre Kunz / Bordeaux Total Rene Gabriel :

17/20

2018 Croix de Labrie: (90% Merlot, 7% Cabernet Sauvignon, 3% Cabernet Franc) Breites, marmeladiges, süsses Bouquet, Brombeerkonfitüre, Kirschenkompott, Caramel, Moccacreme, Pfeffer. Üppiger, kräftiger Gaumen mit süsser Frucht, sandigem Tannin, kerniger, breiter Struktur, süsser Aromatik, guter Frucht, trocknender Abgang. 2024 - 2036.

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Decanter (Jane Anson) : 93 Points

This is a vibrant damson colour, exhibiting extremely polished, dense fruit flavours. The oak is apparent, walking a halfway house between old and new styles of St-Emilion. It’s full of crushed brambly fruits, chocolate and liquorice, with bulky tannins that don’t try to hide their intent. And yet if you sit with this for a while, the quality comes through in its floral notes and a really pretty, striking upward lift through the finish. An ambitious and impressive wine from Axelle and Pierre Courdurie. It is undergoing organic conversion, and in 2018 they tested playing music to the vines during the growing season. Hubert de Bouard consults as of 2018. Drinking Window 2024 – 2038.

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Jean-Marc Quarin : 97 Points

Dans le Top 20 des Bordeaux 2018
Couleur rouge sombre de bonne intensité, belle et pourpre Nez fruité mûr avec une touche de truffe, crémeux et un brin boisé Délicat à l’attaque, fondant au développement, aromatique et subtilement gras, le vin évolue puissant sur un corps plein et droit, juteux et noble vers une grande longueur au goût de framboise C’est superbe avec une expression unique à Saint- Emilion où le velouté s’allie à une énergie joyeuse et très sapide Pourrait voir sa note monter en fin d’élevage Très recommandé Assemblage : 90 % merlot, 7 % cabernet sauvignon, 3 % cabernet franc – Degré d’alcool : 14°5 – pH : 3,46 – Production : 9 000 bouteilles. 2026 – 2045.

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Jancis Robinson (Julia Harding) : 17/20

Black core with purple rim. Intense aroma of sweet black fruit, more plum and damson than cassis. Rich and powerful on the palate but the firm, compact tannins and oak are fully balanced by the ripe generous fruit. Massive density but remarkably fresh on the palate, especially with this much new oak. Chewy and moreish with a long dry finish. Needs a lot of time even though the tannins are so smooth. 14%. Drink 2024-2032.

Terre de Vins (Anne Serres) : 94 Points

Un très beau vin, très gourmand à cœur dans son fruit noir et bleu de myrtille, à la fois juteux et croquant, aux accents épicés de poivre et de genièvre La trame tannique encadre fermement ce cœur généreux et le promet à un développement en profondeur.

Weinwisser : 17/20

Kompottartiges Bouquet mit reifen Pflaumen und Heidelbeeren, dahinter Cassislikör und Veilchen. Am festen Gaumen mit sehr engmaschigem Körper und mürbem Extrakt. Im gebündelten Finale kommt die Frische dem Wein zugute und verleiht ihm eine schöne Länge, ist mit der Extraktion ans Maximum gegangen, Potenzialwertung.

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